Magyarországon az asztmások száma 300.000. Ez a szám évről évre nő, évente 15.000 új megbetegedést regisztrálnak. Ennek nem kellene így lennie.

Minden asztmás túllélegzik (hiperventilál), méghozzá a normális levegőmennyiség többszörösét lélegzi be és ki percenként. Buteyko professzor bebizonyította, hogy az asztma – és még sok más betegség – kialakulásában a túllégzés döntő szerepet játszik. A Buteyko módszer azért működik kivétel nélkül mindenkinél és azért annyira hatékony, mert a betegség valódi okát, a túllégzést (egészen pontosan a széndioxid hiányát) szünteti meg.

Aki hiperventilál, annak a tüdejében kevesebb a széndioxid, mint annak, aki egészségesen lélegzik. A vér folyamatosan szállítja a tüdőbe a széndioxidot, de a túllégzők mindig kilélegzik azt, még mielőtt elérhetné a kívánatos szintet. A széndioxid hiány görcsöt idéz elő a tüdő hörgőinek simaizmaiban. Az így beszűkült hörgőktől pedig az illető légszomjat érez, ami még több levegő vételére készteti és már be is zárult az ördögi kör. A túllégzés -> széndioxid hiány -> hörgőszűkület -> légszomj -> túllégzés folyamat önfenntartóvá sőt, öngerjesztővé válik.

Buteyko professzor bebizonyította, hogy a tüdő hörgőiben akkor alakul ki az allergiás gyulladás – akkor lobban be az asztma -, amikor lecsökken a tüdőben a széndioxid koncentrációja. Amikor az asztmás elkezdi normalizálni a tüdejében a széndioxid szintet, ezzel arányosan csökken a légutakban a gyulladás. Amikor pedig a tüdejében a széndioxid szint a normális értéken stabilizálódik, teljesen eltűnik minden gyulladás, az asztmás tünetekkel együtt.

A szteroid gyógyszerek is csökkentik a gyulladást, de van két lényeges különbség. Egyrészt a Buteyko módszer a légzést normalizálja, ez egy természetes folyamat, és nincs semmilyen káros mellékhatása. Másrészt a Buteyko módszerrel elért eredmény tartós. Csak egyszer kell visszaszoktatni szervezetünket a normális légzésre, utána már csupán minimális odafigyelést igényel, hogy fenntartsuk azt.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Buteyko módszer nem veti el teljesen a gyógyszerek alkalmazását. A betegség súlyosságától függően rövid ideig szükség lehet szteroid gyógyszerekre azért, hogy az illető hatékonyabban tudja végezni a gyakorlatokat. A cél persze természetesen a gyógyszerszükséglet fokozatos csökkentése a lehetséges legkisebb szintre.

40 évnyi asztmából is ki lehet gyógyulni

40 év asztma után
700 km-es zarándoklat

Gyógyulás asztmából, allergiából, klimaxos tünetekből

Magdika (82) kigyógyult az asztmából, köhögésből, nehézlégzésből, álmatlanságból!

HELYSZÍNEK, IDŐPONTOK, JELENTKEZÉS
TOVÁBBI GYÓGYULÁSOK
STRESSZ, MAGAS VÉRNYOMÁS