A Buteyko módszerrel mindenféle allergia megszüntethető, legyen az pollen-, por-, állatszőr-, étel-, vagy éppen hideg-, melegallergia.

Az allergia tulajdonképpen az immunrendszer hibás válasza ezekre az anyagokra, illetve a hőmérséklet hirtelen változására. Buteyko professzor az allergia okát keresve megvizsgált sok ezer beteget, és csak egyetlen dolgot talált, ami mindegyiküknél azonos volt: valamennyien túllélegeztek. Felismerte tehát, hogy az immunrendszer meghibásodását a túllégzés (hiperventiláció) okozza. A túllégzés széndioxid hiányt okoz a szervezetben, aminek egyenes következménye a hisztamin termelődés fokozódása. Köztudott, hogy a hisztamin fontos szerepet játszik az allergia kialakulásában. A hisztamin egy aminosavból, a hisztidinből keletkezik dekarboxilálással, miközben széndioxid szabadul fel. Vagyis egy olyan folyamatról van szó, amely a széndioxid hiány (hypocapnia) kompenzálására indul be. A túlzott hisztamin termelődéstől a légutak nyálkahártyája begyullad, megduzzad, amitől a légutak beszűkülnek. A szervezet tulajdonképpen így védekezik a túllégzés és annyak következménye, a túlzott széndioxid veszteség ellen.

Ha a tartós túllégzés miatt a túlzott hisztamin termelődés krónikussá válik, az különféle krónikus gyulladásos betegség kialakulásához vezethet, mint a szénanátha, orrnyálkahártya-gyulladás, arcüreggyulladás, allergiás asztma stb. Ezek tünetei, a köhögés, tüsszentés, gyakori orrfújás, sóhajtozás stb. állandósítják a túllégzést és már be is zárult az ördögi kör, a folyamat önfenntartóvá sőt, öngerjesztővé válik. Ráadásul már egyetlen hét túllégzés elegendő ahhoz, hogy a szervezet hozzászokjon a több levegőhöz, nagyobb légzési percventilációhoz. Az ilyen ember már a normális levegőmennyiséggel nem éri be, légszomjat érez, ha vissza akarja csökkenteni a légzését az eredetire.

A Buteyko módszer segítségével visszaszoktatjuk a szervezetünket az egészséges mértékű – a mostaninál jóval kevesebb – légzésmennyiségre. Így megszüntetjük a túllégzést, ezzel pedig a széndioxid hiányt. Azért ennyire hatékony, azért működik kivétel nélkül mindenkinél Buteyko professzor módszere, mert – minden más módszerrel vagy gyógyszerrel ellentétben – nem éri be egyes tünetek csökkentésével, hanem a gyökerénél ragadja meg a problémát és a betegségek kiváltó okát, a túllégzést szünteti meg.

Az allergia nem válogat

Károly herceg is allergiás lett, méghozzá a lovára és az ünnepi egyenruhájára. Ahogy más “közönséges ember”, ő is megpróbálkozott gyógyszerekkel és alternatív gyógymódokkal, de semmi nem hozott eredményt. 1999-ben az orvosa javaslatára segítséget kért Buteyko professzortól. Miután elsajátította a légzéscsökkentés módszerét, mindenféle allergiája megszűnt. Azóta is lelkes híve és támogatója a Buteyko módszernek.

Gyógyulások allergiából

Dr. Grandpierre Attila: “Kigyógyultam az allergiából.”

Kelemen László gyógyulása parlagfű allergiából, orrdugulásból

Antal Ferenc gyógyulása allergiából, orrdugulásból, köhögésből, asztmából

HELYSZÍNEK, IDŐPONTOK, JELENTKEZÉS
ASZTMA