Klinikai kísérletek

1980 áprilisában egymást követően végeztek kísérleteket Leningrádban és az Első Moszkvai Gyermekgyógyászati Intézetben. Ezekben a kísérletekben a Buteyko módszer száz százalékosan hatékonynak bizonyult és attól kezdve hivatalosan is elfogadott lett. Ezt a kutatást a Szovjet Minisztérium Tudományos és Technológiai Bizottsága vezette. Ma is több mint kétszáz orvos tanítja ezt a terápiát Oroszország-szerte, a nagyobb városokban lévő központokban. Ráadásul a Buteyko elmélet alapmodellje része az orvosi képzésnek.

Ausztráliában az első kísérletet a brisbane-i Mater Kórházban végezték és az eredményt a Medical Journal of Australia-ban publikálták 1998-ban. Ez a 90 napos vizsgálat bebizonyította, hogy a tartósan asztmás, gyógyszeres kezelés alatt álló vizsgálati csoport tagjai, megtanulva a Buteyko módszert, 96%-kal tudták csökkenteni a hörgőtágító spray-k (mint például a Ventolin), 49%-kal pedig a szteroidok használatát.

Egy további kísérlet, amit Glasgow-ban végeztek 2000-2002 között szinte pontosan ugyanezt az eredményt hozta. Ezt a tekintélyes British Journal, Thorax közölte le.

Számos egyéb kísérletet végeztek szerte a világban, amelyek hasonló eredményre vezettek. Ezek egyike volt az is, amit a Sydney Asztma Kutató Központ vezetett.

Tizenkilenc klinikai vizsgálat vizsgálta a Buteyko módszert.

Az alábbiakban a Buteyko International Clinic által  rendelkezésre bocsátott kísérleti kutatások összefoglalója olvasható.

A vizsgálatok egyértelműen pozitív eredményeket mutattak, többek között:

Javult az asztma kontrollja.
Javult a légzésfunkció.
Csökkent a gyógyszer szükséglet.

Idézet az eredményekből:

“Ez a tanulmány kimutatta, hogy a Buteyko légzéstechnika hatékonyan javítja a teljes szérum IgE-t, a légzésfunkciót az FVC, FEV1, PEF, FEF 25-75% és FEV1/FVC tekintetében, valamint a C-ACT pontszámokat hörgő asztmás gyermekeknél.”. (Elnaggara, 2016)

“Összefoglalva, azt találtuk, hogy a Buteyko légzéstechnikát gyakorlók csökkentették a hiperventilációt és a béta2-agonisták használatát. Ezen betegeknél tendencia volt megfigyelhető a csökkent inhalációs szteroidhasználat és a jobb életminőség irányába, anélkül, hogy a vitálkapacitás objektív méréseiben változás következett volna be.” (Bowler et al, 1998)ss BTS asztma irányelvek.

1. BUTEYKO-MÓDSZER ASZTMÁS GYERMEKEKNÉL: RANDOMIZÁLT, KONTROLLÁLT VIZSGÁLAT

Az adatokból kiderült, hogy a Buteyko-módszer képes volt javítani néhány tüdőfunkciós és tüneti paramétert, valamint javítani a vizsgálatban részt vevő gyermekek életminőségét.

Karla M.P.P. Mendonca, Diana A. Freitas, Thalita M.F. Macedo, Ada C.J.S. Silva, Cleia T. Amaral, Thayla A. Santino, Patrick McKeown. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2017;195:A2203.

⇒ READ THE STUDY HERE

2. BUTEYKO-MÓDSZER ASZTMÁS ÉS SZÁJLÉGZÉSES GYERMEKEKNÉL: RANDOMIZÁLT, KONTROLLÁLT VIZSGÁLAT

A vizsgálat megállapította, hogy a Buteyko-módszer javította az alvászavarok pontszámait, a tüdőfunkciót és csökkentette az iskolai hiányzásokat a fenti légzési zavarral küzdő gyermekeknél.

Karla M.P.P. Mendonca , Thalita M.F. Macedo , Diana A. Freitas , Ada C.J.S. Silva , Cleia T. Amaral , Thayla A. Santino , Patrick McKeown. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2017;195:A2204.

⇒ READ THE STUDY HERE

3. A BUTEYKO LÉGZÉSTECHNIKA HATÉKONYSÁGA A LÉGZÉSFIZIOLÓGIAI PARAMÉTEREKRE ASZTMÁS BETEGEK KÖRÉBEN.

A Buteyko-módszer szignifikánsan hatékony volt a légzési paraméterek javításában tüdőasztmás betegeknél.

Huidrom K. et al, 2016, Effectiveness of Buteyko breathing technique on respiratory physiological parameters among patients with bronchial asthma, International Journal of Recent Scientific Research, Vol. 7, Issue 5, pp. 11328-11331.

 READ THE STUDY HERE 

4. A NEM INVAZÍV LÉGZÉSTECHNIKÁK HATÉKONYSÁGA AZ ASZTMA BRONCHIALEBAN SZENVEDŐ GYERMEKEK KEZELÉSÉBEN: RANDOMIZÁLT, KONTROLLÁLT VIZSGÁLAT.

A Buteyko-módszer szignifikánsan hatékonyabbnak bizonyult a TLPT-nél a teljes szérum IgE, a ventilációs funkció (FVC, FEV1, PEF, FEF 25-75% és FEV1/FVC) és a C-ACT pontszámok javításában asztmás gyermekeknél.

RAGAB K ELNAGGAR, MOHAMMED A SHENDY. FIZIKOTERÁPIÁS KAR KÖZLEMÉNYE. ÉVFOLYAM: 2016, KÖTET: 21, SZÁM: 1, OLD: 1-10.

 READ THE STUDY HERE

5. AZ AJAKPRÉSES LÉGZÉS ÉS A BUTEYKO LÉGZÉSTECHNIKA HATÉKONYSÁGÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A TESTMOZGÁS OKOZTA ASZTMÁS TÜNETEK CSÖKKENTÉSÉRE ELHÍZOTT GYERMEKEKNÉL.
A Buteyko-módszert alkalmazó csoport nagyobb javulást mutatott, mint az EIA tüneteinek csökkentése érdekében az ajakpréses légzéstechnikát alkalmazó csoport.

Chavda MV és Shah HM. (2016) To compare the efficacy of pursed lip breathing and Buteyko breathing technique to reduce the symptoms of exercise induced asthma in obese children, International Journal of Current Research, Vol. 8, Issue 07, pp. 35058-35064.

 READ THE STUDY HERE

6. A BUTEYKO LÉGZŐGYAKORLAT HATÁSA ÚJONNAN DIAGNOSZTIZÁLT ASZTMÁS BETEGEKNÉL. PRASANNA K, SOWMIYA K, DHILEEBAN C. INT J MED PUBLIC HEALTH 2015;5:77-81

Ez a vizsgálat megállapította a Buteyko-légzésmódszer biztonságos és hatékony alkalmazását az újonnan diagnosztizált asztmás betegeknek előírt tipikus kezelésekkel szemben, így elsődleges kezelési és beavatkozási módszerként ajánlja.

 READ THE STUDY HERE

7. A BUTEYKO LÉGZÉSTECHNIKA HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A REKESZIZOMLÉGZÉSSEL SZEMBEN ASZTMÁSOKNÁL.

Ez a vizsgálat megállapította, hogy a Buteyko-módszer hatékonyabb, mint a rekeszizomlégzési technika asztmásoknál.

GAURI MAYANK AFLE, SUMEETA KHAUND GROVER, INT J PHYSIOTHER. VOL 1(3), 116-119, AUGUSZTUS (2014)

 READ THE STUDY HERE

8. A BUTEYKO LÉGZÉSTECHNIKA SZEREPE ORRPANASZOKKAL KÜZDŐ ASZTMÁSOKNÁL
A kísérleti eredmények az orrpanaszok 70%-os csökkenését mutatták ki a Buteyko-módszer alkalmazásával. Az orrtünetek csökkenése magában foglalta a horkolást, az orrdugulást és az orron keresztül történő nehézlégzést.

Adelola OA. et al. 2013, Role of Buteyko Breathing Technique in asthmatics with nasal symptoms, Clinical Otolaryngology April; 38(2):190-19.

9. A BUTEYKO ÉS A PRANAYAMA LÉGZÉSTECHNIKA ÉLETMINŐSÉGRE GYAKOROLT HATÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA ASZTMÁS BETEGEKNÉL – RANDOMIZÁLT KONTROLLÁLT PREM V1, SAHOO RC, ADHIKARI P. VIZSGÁLAT. CLIN REHABIL. 2013 FEB;27(2):133-41.

A vizsgálat kimutatta, hogy a három csoportból az egyik, amelyik a Buteyko-módszert alkalmazta, jobb tendenciákat mutatott az életminőség javulása és az asztma kontrollja tekintetében, mint a pranayama légzőgyakorlatokat alkalmazó csoport.

 READ THE STUDY HERE

10. A BUTEYKO LÉGZÉSTECHNIKA HATÁSA A HÖRGŐ ASZTMÁS BETEGEKRE. FIZIKOTERÁPIÁS TANSZÉK, KAIRÓI EGYETEM, EGYIPTOM. MELLKASI OSZTÁLY, ORVOSI KAR, AIN SHAMS EGYETEM, EGYIPTOM.

A Buteyko-módszer eredményeként a vizsgálat a napi asztmás tünetek 52%-os, illetve 0,8%-os csökkenését mutatta ki két megfelelő csoportban. A fő hörgőasztmatikus tünetek (beleértve a légszomjat, a zihálást, a PEFR% előrejelzéseket) ismétlődése és súlyossága is jelentősen csökkent.

FIZIKOTERÁPIÁS KAR, KAIRÓI EGYETEM, EGYIPTOM. HASSAN Z, RIAD N, AHMED F. ONLINE ELÉRHETŐ 2013. JANUÁR 31.

 READ THE STUDY HERE

11. SZISZTEMATIKUS ÁTTEKINTÉS A LÉGZÉS ÚJRATANULÁSA HATÉKONYSÁGÁRÓL AZ ASZTMA KEZELÉSÉBEN.
EXPERT REVIEW RESPIRATORY MEDICINE.2011;5(6)BURGESS J, EKANAYAKE B, LOWE A, DUNT D, THIEN F C DHARMAGE S.

⇒ READ THE STUDY HERE

12. A BUTEYKO LÉGZÉSTECHNIKA CSÖKKENTI A HIPERVENTILLÁCIÓ OKOZTA HIPOKAPNOÉT ÉS A TERHELÉS UTÁNI LÉGZÉSI ZAVAROKAT ASZTMÁSOKNÁL.
Ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a betegeknek megtanítják a Buteyko-módszert csökkennek az asztmás tünetek, javul a testmozgás toleranciája és kontrollja.

2009. AUSTIN G, BROWN C, WATSON T, CHAKRAVORTY I, PULMONÁRIS REHABILITÁCIÓ. PHYSIOTHERAPY SCHOOL, U HERTFORDSHIRE, HATFIELD, HERTS, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG.

 READ THE STUDY HERE

13. A BUTEYKO-TECHNIKA MINT AZ ASZTMA HAGYOMÁNYOS KEZELÉSÉNEK KIEGÉSZÍTŐJE RANDOMIZÁLT, KONTROLLÁLT VIZSGÁLATA. RESPIRATORY JOURNAL; 2008 MAY;102(5):726-32. UNIVERSITY OF CALGARY, CANADA. (COWIE RL, ET AL.)
Egy Buteyko-módszerrel végzett kísérleti csoport 6 hónapos vizsgálatnál a következő eredményeket mutatta ki:

Javult az asztma kontrollja (40% – 75%).
A betegek az inhalációs kortikoszteroidok használatának 39%-os csökkenésről számoltak be.
A betegek 21%-a megszüntette az inhalációs kortikoszteroidok alkalmazását.
“Az a szép benne, hogy nincsenek mellékhatásai. Nagyon biztonságos. A Buteyko-technika bizonyítottan fontos kiegészítője a kezelésnek”.

Dr. Robert Cowie, a calgaryi Foothills Kórház rezidens rezpirológusa és a Buteyko légzéstechnika orvosi vizsgálatának vezető kutatója. (2004. október 2005. április)

Buteyko-asztma-kísérlet Dr. Robert Cowie

⇒READ THE STUDY HERE

14. KÉT KÜLÖNBÖZŐ LÉGZÉSTECHNIKA KETTŐS VAK, RANDOMIZÁLT, KONTROLLÁLT VIZSGÁLATA AZ ASZTMÁS TORAX KEZELÉSÉBEN. 2006 AUG;61(8):651-656 (SLADER ET AL, 2006)
A 28. héten; a Buteyko-módszer csoport elérte:

A rohamoldó gyógyszerszükséglet 86%-kal csökkent.
Az inhalációs kortikoszteroidok mennyisége 50%-kal csökkent.

15. AZ ÚJ-ZÉLANDI ORVOSI FOLYÓIRAT. 2006 MÁJUS 19; 119(1234)
BUTEYKO LÉGZÉSTECHNIKA ÉS ASZTMA GYERMEKEKNÉL: (MCHUGH ET AL, 2006)
3 hónapos távlatban a Buteyko-csoport a következő eredményeket érte el:

A hörgőtágító gyógyszeres kezelés 66%-kal csökkent.
Az inhalációs kortikoszteroidok mennyisége 41%-kal csökkent.

⇒READ THE STUDY HERE

16. KÉT LÉGZŐGYAKORLAT (BUTEYKO ÉS PRANAYAMA) HATÁSA ASZTMÁBAN: RANDOMIZÁLT, KONTROLLÁLT VIZSGÁLAT
A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a Buteyko légzéstechnika javíthatja a tüneteket és csökkentheti a hörgőtágítók használatát, azonban úgy tűnik, hogy nem változtatja meg a hörgők reakciókészségét vagy a tüdőfunkciót asztmás betegeknél.

Cooper S. et al (2003) Effect of Two Breathing Exercises (Buteyko and Pranayama) in asthma: A Randomised Controlled Trial. Thorax, Vol. 58, No. 8, pp. 649-659.

 READ THE STUDY HERE

17. THE NEW ZEALAND MEDICAL JOURNAL, 2003 DEC 12;116(1187)
A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a Buteyko légzéstechnika hatékony beavatkozás az asztma kezelésére (McHugh és mtsi., 2003).

A Buteyko-csoport 6 hónapon belül elérte:

A hörgőtágító gyógyszszükséglet 85%-kal csökkent
Az inhalációs kortikoszteroidok mennyisége 50%-kal csökkent.

⇒READ THE STUDY HERE

18. JOURNAL ASTHMA 2000;37(7):557-64.
A Buteyko légzéstechnika klinikai vizsgálata asztmában szenvedőknél.

A vizsgálat kimutatta, hogy  Buteyko légzéstechnikát alkalmazók körében a placebóhoz képest szignifikánsan javult az életminőség (p= 0,043), valamint szignifikánsan csökkent az inhalációs hörgőgyógyszer-bevitel (p= 0,008)”.

Opat Aj, Cohen MM, Bailey Mj, Abramson Mj.

⇒READ THE STUDY HERE

19. MEDICAL JOURNAL AUSTRALIA 1998 DEC 7-21; 169 (11-12)575-578
A Buteyko légzéstechnikákat egy vakon randomizált, kontrollált vizsgálatban alkalmazták asztmásokon.

A Buteyko-csoport 3 hónap elteltével a következőket érte el:

A légzéskönnyítő gyógyszeres kezelés 90%-kal csökkent.
Az inhalációs kortikoszteroidok mennyisége 49%-kal csökkent.
Simon D Bowler, Amanda Green és Charles A Mitchell

⇒READ THE STUDY HERE

VÉLEMÉNYEK – video blogok
TV riportok, újságcikkek
Helyszínek és időpontok