Klinikai kísérletek

1980 áprilisában egymást követően végeztek kísérleteket Leningrádban és az Első Moszkvai Gyermekgyógyászati Intézetben. Ezekben a kísérletekben a Buteyko módszer száz százalékosan hatékonynak bizonyult és attól kezdve hivatalosan is elfogadott lett. Ezt a kutatást a Szovjet Minisztérium Tudományos és Technológiai Bizottsága vezette. Ma is több mint kétszáz orvos tanítja ezt a terápiát Oroszország-szerte, a nagyobb városokban lévő központokban. Ráadásul a Buteyko elmélet alapmodellje része az orvosi képzésnek.

Ausztráliában az első kísérletet a brisbane-i Mater Kórházban végezték és az eredményt a Medical Journal of Australia-ban publikálták 1998-ban. Ez a 90 napos vizsgálat bebizonyította, hogy a tartósan asztmás, gyógyszeres kezelés alatt álló vizsgálati csoport tagjai, megtanulva a Buteyko módszert, 96%-kal tudták csökkenteni a hörgőtágító spray-k (mint például a Ventolin), 49%-kal pedig a szteroidok használatát.

Egy további kísérlet, amit Glasgow-ban végeztek 2000-2002 között szinte pontosan ugyanezt az eredményt hozta. Ezt a tekintélyes British Journal, Thorax közölte le.

Számos egyéb kísérletet végeztek szerte a világban, amelyek hasonló eredményre vezettek. Ezek egyike volt az is, amit a Sydney Asztma Kutató Központ vezetett.