Kérdések és válaszok – A légzés és a Buteyko módszer

Asztmás vagyok. Mit várhatok a Buteyko módszertől?

A tanfolyam első hetében képessé válik a hörgőtágítók használata helyett a Buteyko módszerrel csökkenteni a tüneteit (mellkasi szorítás, nehézlégzés, stb.). Hamarosan megtapasztalja, hogy a tünetek ritkulnak és jóval enyhébbek lesznek. Csökkenni fog a nyálka-termelődés, a mellkasi szorítás, jobban fog aludni, és megnő az energiaszintje. A kitartó gyakorlás eredménye, hogy idővel megszűnnek az asztma tünetei a és ettől kezdve nem lesz szüksége semmilyen tüneti kezelést biztosító gyógyszerre. Amennyiben megelőző gyógyszereket használ (szteroidokat), azokat egy ideig még továbbra is érdemes alkalmaznia. Amikor már egyáltalán nem jelentkeznek a tünetei és ez az állapot tartósan így marad, orvosával megbeszélheti a megelőző szerek mennyiségi csökkentését. A Buteyko tanfolyam elvégzését követő hetekben, hónapokban az asztmások többsége számottevő mértékben csökkentheti sőt, gyakran teljesen el is hagyhatja a gyógyszereit.

Idős, hosszú ideje fennálló asztmával küzdő ember vagyok. Használhat nekem is a módszer?

Amennyiben állapota tartós és súlyos, mindenféleképpen képes lesz javulni. Képes lesz továbbá lényegesen csökkenteni a gyógyszerek alkalmazását és drasztikusan javulhat az életminősége. A módszer kemény kitartást és önfegyelmet igényel – minél több erőfeszítésre hajlandó, annál többet fog javulni. Tapasztalataink szerint gyakran a súlyos, krónikus asztmában szenvedő betegek, – mivel nekik erősebb a motivációjuk a gyakorlatok végzéséhez -, jelentősebb javulást érnek el, mint az asztma enyhébb formáiban szenvedők.

Mennyi időbe telik, míg eredményt érhetek el a Buteyko módszerrel?

A haladás az Ön erőfeszítésétől és állapotától függ. Amint elkezdi alkalmazni a módszert, azonnal érezni fogja a javulást. Ha az asztma nem súlyos, kevesebb mint egy hét alatt teljesen elhagyhatja a hörgőtágítókat. Ez arcüreg probléma esetén egy kicsivel több időt igényel, és lehet, hogy 1-2 hónapnyi gyakorlásra is szüksége lesz, hogy képes legyen állandóan orron át lélegezni.

Bonyolultak a gyakorlatok? Képes leszek elsajátítani őket?

A Buteyko módszer gyakorlatai egyáltalán nem bonyolultak, egy gyermek is könnyedén elsajátítja őket sőt, bizonyos gyakorlatoknál még arra sincs szükség, hogy napi tevékenységeit megszakítsa, a nap folyamán bármikor alkalmazhatja. Semmi olyasmi nincs benne, mint a jóga-ászanákban (pózokban). A Buteyko módszer nem csupán gyakorlatokat tanít. Magyarázatot ad a problémák eredetére és tudatosítja a kontroll és megelőzés fontosságát. A nehézséget egyedül az akaraterő, a kitartás, az elszántság és az önfegyelem hiánya jelenti, mert ezek szükségesek ahhoz, hogy az ember naponta többször rávegye magát, hogy elvégezze a légszomjjal járó gyakorlatokat.

Klinikailag kipróbált és bevált módszerről van szó?

A módszer hatásosságát sok országban vizsgálták már, mind hasonlóan sikeres eredményt adott, mint az első, 1994-ben Ausztráliában végzett tudományos kísérlet. Ezt C. Mitchell professzor és Dr. S. Bowler vezette a brisbane-i Mater Klinikán, az Ausztrál Asztma Alapítvány (Australian Assoiation of Asthma Foundation) támogatása mellett. Több sikeres klinikai kísérlet zajlott Oroszországban is, ott már 1983-ban hivatalosan elfogadták a Buteyko módszert.

Én úgy gondolom, minél több levegőt veszek, az annál jobb nekem, mivel több oxigénhez jutok. Ön épp az ellenkezőjét állítja!

Először is, amikor rendes körülmények között lélegzik, a hemoglobin (az oxigén fő szállítója a testben) 96-99%-ban telített oxigénnel. Amikor több levegőt vesz, ezzel az oxigén-telítettséget elhanyagolható mértékben növelheti ugyan, viszont széndioxidot veszít, ami létfontosságú az oxigén hasznosításához. Ha a test széndioxid szintje leesik, a vörösvérsejtek nem képesek átadni a szállított oxigént a szöveteknek (Bohr-hatás), és ez légszomjat (oxigén-hiányt) eredményez. Ráadásul elegendő széndioxid hiányában az erek is összeszűkülnek és leromlik a vérkeringés. Ennélfogva, minél több levegőt vesz, annál kevesebb oxigént kapnak testének szövetei!

Nem tudok állandóan orron át lélegezni mert gyakran eldugul az orrom.

Szinte kivétel nélkül mindenki képes szabaddá tenni az orrjáratait a Buteyko módszerrel. A tanfolyamon megtanulhatja, milyen gyakorlatokkal szüntetheti meg orrdugulását azonnal. Ezek a gyakorlatok mindenkinek segítenek, annak is, aki nem asztmás, csak náthás. Ha soha, egy percig sem képes az orrán át lélegezni, akkor elképzelhető, hogy olyan súlyos orrsövényferdülése vagy polipja van, amit meg kell operálni. Azt, hogy valóban szükséges-e a műtét, egy Buteyko terapeuta meg tudja állapítani.

A kisgyermekek is meg tudják tanulni a Buteyko módszert?

Igen, a Buteyko módszer különösen hatásos gyermekeknél. Ők gyorsabban haladhatnak, mint a felnőttek, mert a szervezetük hamarabb reagál. Ugyanakkor az ő figyelmük még könnyebben elkalandozik, emiatt a szülőknek – különösen kisgyermek esetében – nagyon komoly, állhatatos munkát kell végezniük kezdetben.

A Dr. Buteyko-féle  légzéstanfolyamon csak iskolás, iskolapadhoz szokott gyerekek vehetnek részt, mert ők már végig tudják ülni a 8 órás előadásokat és valamennyire tudatosak is, oda tudnak figyelni a légzésükre. De egy kisebb gyermek szüleinek is hasznos a tanfolyam elvégzése, mert megértik a gyermekük betegségének működését, ezáltal sokkal hatékonyabban tudnak segíteni rajta. Nagyon fontos, hogy a szülők helyesen lélegezzenek, mert a kisgyermek ösztönösen „lemásolja” a szülők helytelen légzését és ez is hozzájárulhat az asztma súlyosbodásához. Ha eljönnek a szülők a tanfolyamra, egyrészt csak egy főre kell fizetniük, másrészt, ha majd iskolás lesz a gyermekük, vele is eljöhetnek még egyszer, de azért már nem kell fizetniük.

Ez egy gyógymód?

Ez egy speciális tréning, amely kihat az egész szervezetre. Az emberek többsége, aki rendszeresen gyakorolja a módszert, képes megváltoztatni a helytelenül rögzült légzési mintáját és így tünetmentessé válik. Olyan is van, aki csak a légzéskönnyítő, hörgőtágító gyógyszerek (Ventolin, Berodual) kiváltására használja a módszert.

Mi az a Buteyko tréning?

Ez egy hetente ugyanazon a napon tartott háromnapos (napi 7-8 órás) oktatás egy képzett Buteyko terapeuta vezetésével. Minden alkalomnak van elméleti és gyakorlati része is. A gyakorlatok helyes végrehajtását a Buteyko terapeuta felügyeli és javítja, ha szükséges. A résztvevők kapnak egy CD-t és egy részletes kézikönyvet, a további gyakorlás támogatásához.