A stressz fokozza a légzést, hiszen az a funkciója, hogy mozgásra készítse fel a szervezetet. Ez a harcolj vagy menekülj effektus. Nem is lenne baj a stresszel, ha mindig azonnal mozgás követné. A probléma az, hogy a mai kor emberét úgy éri stressz, hogy nem követi mozgás, így nem használja el a több levegőt, vagyis túllélegzik, hiperventilál. A túllégzés széndioxid veszteséggel jár, amitől a szervezet simaizomzata feszült, görcsös állapotba kerül. Belső „vezetékeinket” (erek, hörgők, belek, epevezeték stb.) simaizmok borítják. Az erek falát borító simaizmok összehúzódása miatt a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy átpréselje a vért a beszűkült érhálózaton. Ez a szívet hosszú távon túlterheli, és ilyenkor mérünk magas vérnyomást. Ha a Buteyko módszerrel megszüntetjük a túllégzést, a vérnyomás is normalizálódik.

Ráadásul a romló keringés miatt a többi szervünkkel együtt az agyunk is kevesebb oxigént kap. Ez az agyi oxigénhiány azt a téves érzetet kelti bennünk, hogy levegőhiány áll fenn. Vagyis még több levegőt veszünk, amitől még kevesebb oxigént kap az agyunk és már be is zárult az ördögi kör, a folyamat önfenntartóvá, sőt öngerjesztővé válik.

A másik probléma, hogy az oxigénhiányos idegsejtek sokkal érzékenyebbek, ingerlékenyebbek. Oxigénhiányos állapotban az ember feszültebb, idegesebb, stresszesebb, ez pedig a légzése fokozódását eredményezi. Márpedig minél inkább fokozódik a légzés, annál kevesebb oxigént kapnak az idegsejtek, amitől még érzékenyebbek, ingerlékenyebbek lesznek és ez a folyamat is átmegy öngerjesztőbe.

A mai világunkban a stresszt nem tudjuk kiiktatni az életünkből, a légzés az a pont, ahol viszont be tudunk avatkozni a fenti folyamatokba és vissza tudjuk őket fordítani. Szerencsére a légzésünket akarattal is tudjuk szabályozni – legalábbis bizonyos határok között –, ezt használja ki Buteyko professzor módszere. A Buteyko programokon begyakoroljuk azokat a gyakorlatokat, amelyekkel oldani tudjuk a feszültséget, meg tudjuk szüntetni a stresszes állapotot, sőt, meg is tudjuk előzni őket. Aki a Buteyko módszerrel eljut egy bizonyos szintre (40 másodperces kontrollszünet), annak az idegrendszere minden körülmények között megkapja az egészséges működéséhez szükséges oxigént. Az ilyen embert “elkerüli a stressz”, mert sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb és szinte lehetetlen „kihozni a sodrából”. Ráadásul jobb a koncentrációja, a szellemi teljesítménye és sokkal jobb döntéseket hoz.

HELYSZÍNEK, IDŐPONTOK, JELENTKEZÉS
COPD