Az alvási apnoe esetén éjszaka gyakran leáll a légzés minimum 10 másodpercre, de előfordul, hogy akár percekre is. Külső megfigyelő számára nagyon ijesztő a jelenség, többnyire leáll a légzés, hosszú, dermesztő csend, az illető mozdulatlan, majd egy óriási horkantással újra indul a légzése. Az alvási apnoe a felnőtt férfi lakosság 20-25%-át, míg a nők 8-10%-át érinti. Aki ilyen betegségben szenved, az nem tudja kipihenni magát éjszaka, egész nap fáradt, aluszékony, gyakran fáj a feje, előfordul, hogy éjszaka többször is leizzad, rémálmok gyötrik, fulladás élménye van. Az alvási apnoe gyakran vezet magas vagy ingadozó vérnyomáshoz, ez növeli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét. Sok esetben stresszessé, depresszióssá, ingerlékennyé válik a beteg, dekoncentrált lesz, memóriazavar, feledékenység is felléphet. Reggelre többnyire kiszárad a szája, a torka. A betegek többsége nincs is tudatában a betegségének, nem tudja, hogy az alvási apnoe okozza ezeket a tüneteket.

Kétféle apnoe-t különböztetünk meg:

•  Centrális apnoe esetén az alvás közbeni túllégzés hatására a kritikus érték közelébe süllyed a szervezet széndioxid koncentrációja, széndioxid hiányában pedig leromlik a keringés és a sejtek oxigénellátása. Mivel az oxigénhiány már az életfolyamatokat veszélyezteti, a központi idegrendszer leállítja a légzést, amíg a széndioxid újra el nem éri a kívánatos koncentrációt. Ha Buteyko professzor módszerét alkalmazva napközben visszaszoktatjuk magunkat a kevesebb levegőre, akkor éjszaka is kevesebben fogunk lélegezni, így nem csökken le túlzottan a széndioxid szintünk és a központi idegrendszernek nem kell beavatkoznia a légzésünkbe, vagyis megszűnik a centrális alvási apnoe. A magasabb széndioxid koncentrációnak köszönhetően szervezetünk minden sejtje több oxigénhez jut, így megfelelően tudunk regenerálódni az éjszaka folyamán. Alvásunk folyamatos lesz, mélyebb és pihentetőbb. Még kevesebb alvás után is frissen, kipihenten ébredünk és napközben is több lesz az energiánk, nyugodttá stresszmentessé válunk – vagy ahogy az egyik tanfolyami résztvevő fogalmazott, – “kisimul a lelkünk”.

•  Obstruktív apnoe esetén mechanikailag záródnak el a légutak. Ennek is a túllégzés az oka, hiszen a hirtelen nagy levegővételek rántják össze a légutakat. Ez esetben is megoldást hoz az, ha a Buteyko módszerrel visszaszoktatjuk magunkat a kevesebb levegőre.

Gyógyulás apnoe-ból, légzésleállásból, horkolásból:

Gyógyulás apnoe-ból, köhögésből, horkolásból: