Ön egészségesen lélegzik?

Ellenőrizze le légzését az alábbi teszttel!

Szüksége lesz egy stopperórára (a legtöbb mobiltelefonban van) vagy egy másodpercmutatós órára.

Helyezkedjen el kényelmesen egy széken és kövesse az alábbi utasításokat:

  1. Tartsa végig csukva a száját és lélegezzen finoman, ki majd be, az orrán keresztül.
  2. Képzelje el a légzést, mint egy enyhe hullámzást. A hullám teteje a levegővétel, az alja pedig a kilégzés.
  3. A belégzés tartson kb. 2 másodpercig, a kilégzés pedig kb. 3-4 másodpercig. Gyakorolja néhányszor, amíg ráérez a ritmusára.
  4. Egy ilyen 2 másodperces be- illetve 3-4 másodperces kilégzés után fogja be az orrát és indítsa el a stoppert. Fontos, hogy eközben végig csukva legyen a szája. Az orr befogása előtt utolsó be- és a kilégzés is pontosan olyan legyen, mint megelőzőek. Figyeljen rá, hogy ne vegyen nagyobb levegőt és ne lélegezzen ki se többet, se kevesebbet.
  5. Csak addig tartsa befogva az orrát, amíg jól esik. Amikor legelőször érzi, hogy jól esne levegőt venni, állítsa meg a stoppert, engedje el az orrát és lélegezzen úgy, ahogy, ahogyan jól esik, ne avatkozzon be a légzésébe, csak figyelje meg.
  6. Ha tényleg a légszomj legelső jelére engedte el az orrát, akkor a légzése ugyanúgy fog folytatódni, mint ahogyan előtte lélegzett. Ugyanakkora levegővételekkel és ugyanabban a ritmusban – másképpen: az amplitúdója és a frekvenciája sem változik meg.
  7. Ha az orr elengedése után kinyílt a szája vagy nagyobb levegőt vett vagy akár csak késztetést érzett nagyobb levegő vételére, az azt jelenti, hogy ez a mérés nem értékelhető, meg kell ismételni. Várjon egy-két percet és mérje meg újra, ezúttal jobban ügyelve, hogy csak a kényelmes, az abszolút feszültség mentes légzésszünetet mérje egy normál be- és kilégzés után.

Az alábbi táblázat értelmezése

Nyugalmi légzés során nem az késztet minket levegővételre, hogy csökken a tüdőben az oxigén, hanem az hogy megemelkedik a széndioxid szint.

Amikor be van fogva az orra, tüdejében a széndioxid szint emelkedik, hiszen a vére oda szállítja és nem lélegzi ki. Ennek az ellentéte, amikor folyamatosan nagyobb levegőket vesz és/vagy szaporábban lélegzik, ilyenkor pedig lecsökken a tüdejében a széndioxid szint.

A tartós stressz, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás mind abba az irányba hatottak, hogy több levegőt cserélünk a tüdőnkben időegység alatt, mint amennyi az egészséges mennyiség lenne, mint amennyit a megelőző korok emberei lélegeztek.

Az elromlott légzési szokásaink, vagyis a kialakult krónikus hiperventiláció eredményeképpen az agyunk légzőközpontjában átállítódik a „légzés bekapcsolási szint” alacsonyabb széndioxid értékre. Másképpen fogalmazva, csökken a széndioxid iránti toleranciánk. Nem bírjuk elviselni a normális széndioxid koncentrációt, ezért szaporábban és nagyobb levegőket veszünk.

Ennek a tesztnek az a célja, hogy megtudja, önnél mekkora széndioxid koncentráció váltja ki (indítja be) a légzési mechanizmust. Ebből lehet következtetni a túllégzésének mértékére, amely hatással van a testének – sejtjeinek, szerveinek – oxigénellátására. Ugyanis minél inkább túllélegzik (hiperventillál) annál kevesebb a vérében a széndioxid, és annál nehezebbe válnak le a hemoglobinokról az oxigén molekulák (Bohr hatás). Ráadásul a lecsökkent széndioxid koncentráció hatására a testének simaizomzata tenzióba kerül, összébb húzódik, és mivel az ereket is simaizmok borítják, az erei beszűkülnek, ami tovább rontja testének oxigénellátását.

Ne lepődjön meg, ha nem éri el az ideális 45-60 másodperces értéket. A mai kor embereinek több mint 90%-a nem éri el ezt a szintet.

A jó hír az, hogy ez megváltoztatható és a Buteyko programunk végére ön is akár megduplázhatja a kényelmes légzésszünete hosszát. Ez pedig azt jelenti, hogy javul a keringése, javul minden sejtjének az oxigénellátása. A jobb oxigénellátás eredményeképp szervezete átáll egy egészségesebb működésre. Ez egyrészt gyógyulást jelent a betegségekből, másrészt megtapasztalja majd a jobb agyműködést, tartósabb, jobb koncentrációt, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb idegrendszert, jobb közérzetet, jobb állóképességet, fizikai terhelhetőséget, jobb alvást, jobb emésztést, stb.

A kilégzés utáni kényelmes légzés szünet[másodpercben]

A percenkét belélegzett levegő mennyisége[literben]

A széndioxid szintje a tüdőben[százalékban]

Ahány ember helyett lélegzik

45-60

4-5

6,5%

1 ember

30-45

8-10

5,0%

2 ember

15-30

12-15

4,5%

3 ember

10-15

16-20

3,0%

4 ember

VÉLEMÉNYEK – video blogok
TV riportok, újságcikkek
HELYSZÍNEK, IDŐPONTOK, JELENTKEZÉS