Ön egészségesen lélegzik?

Ellenőrizze le légzését az alábbi teszttel!

Szüksége lesz egy stopperórára (a legtöbb mobiltelefonban van) vagy egy másodpercmutatós órára.

Helyezkedjen el kényelmesen egy széken és kövesse az alábbi utasításokat:

  1. Csukja be a száját és lélegezzen finoman, ki majd be, az orrán keresztül.
  2. Képzelje el a légzést, mint egy enyhe hullámzást. A hullám teteje a levegővétel, az alja pedig a kilégzés.
  3. A belégzés tartson kb. 2 másodpercig, a kilégzés pedig kb. 3-4 másodpercig. Gyakorolja néhányszor, amíg ráérez a ritmusára.
  4. Egy ilyen két másodperces be- illetve három másodperces kilégzés után fogja be az orrát és indítsa el a stoppert. Fontos, hogy eközben végig csukva legyen a szája. Az orr befogása előtt utolsó be- és a kilégzés is pontosan olyan legyen, mint megelőzőek. Figyeljen rá, hogy ne vegyen nagyobb levegőt és ne lélegezzen ki se többet, se kevesebbet.
  5. Csak addig tartsa befogva az orrát, amíg jól esik. Amikor legelőször érzi, hogy jól esne levegőt venni, állítsa meg a stoppert, engedje el az orrát és lélegezzen úgy, ahogy, ahogyan jól esik, ne avatkozzon be a légzésébe, csak figyelje meg.
  6. Ha tényleg a légszomj legelső jelére engedte el az orrát, akkor a légzése ugyanúgy fog folytatódni, mint ahogyan előtte lélegzett. Ugyanakkora levegővételekkel és ugyanabban a ritmusban – másképpen: az amplitúdója és a frekvenciája sem változik meg.
  7. Ha az orr elengedése után nagyobb levegőt vett vagy akár csak késztetést érzett nagyobb levegő vételére, az azt jelenti, hogy ez a mérés nem értékelhető, meg kell ismételni. Várjon egy-két percet és mérje meg újra, ezúttal jobban ügyelve, hogy csak a kényelmes, az abszolút feszültség mentes légzésszünetet mérje egy normál be- és kilégzés után.

Az alábbi táblázat értelmezése

Nyugalmi légzés során nem az késztet minket levegővételre, hogy elfogy az oxigén, hanem az hogy megemelkedik a széndioxid szint.

Ennek a tesztnek az a célja, hogy megtudja, önnél mekkora széndioxid koncentráció váltja ki (indítja be) a légzési mechanizmust. Ebből lehet következtetni a testének – sejtjeinek, szerveinek – oxigénellátására. Ugyanis ha több a vérében a széndioxid, könnyebben válnak le a hemoglobinokról az oxigén molekulák (Bohr hatás).

Amíg visszatartja a lélegzetét, a széndioxid szintje folyamatosan emelkedik, mivel nem lélegzi ki.

Az évek, évtizedek alatt elromlott légzési szokásaink, vagyis a kialakult krónikus hiperventiláció eredményeképpen az agyunk légzőközpontjában átállítódik a „légzés bekapcsolási szint” alacsonyabb széndioxid értékre és agyunk úgy már egy egyszerű bevásárlást is úgy érzékel, mintha egy maratoni futóversenyen vennénk részt – hiszen sejtjeinkhez kevesebb oxigén jut el.

A helytelen légzés tehát abba az irányba hat, hogy sokkal hamarabb vegyünk levegő, mint szükséges lenne. Ettől pedig még tovább romlik a légzésünk.

Ne lepődjön meg, ha nem éri el az ideális 45-60 másodperces értéket. Az embereknek több mint 90%-a nem éri el ezt a szintet.

A jó hír az, hogy ez megváltoztatható és a Buteyko programunk első hetének végére ön is akár megduplázhatja a kényelmes légzésszünete hosszát.

A kilégzés utáni kényelmes légzés szünet[másodpercben]

A percenkét belélegzett levegő mennyisége[literben]

A széndioxid szintje a tüdőben[százalékban]

Ahány ember helyett lélegzik

45-60

4-5

6,5%

1 ember

30-45

8-10

5,0%

2 ember

15-30

12-15

4,5%

3 ember

10-15

16-20

3,0%

4 ember

VÉLEMÉNYEK – video blogok
TV riportok, újságcikkek
HELYSZÍNEK, IDŐPONTOK, JELENTKEZÉS