Ön egészségesen lélegzik?

Ellenőrizze le légzését az alábbi teszttel!

Szüksége lesz egy stopperórára (a legtöbb mobiltelefonban van) vagy egy másodpercmutatós órára.

Helyezkedjen el kényelmesen egy széken és kövesse az alábbi utasításokat:

  1. Csukja be a száját és lélegezzen finoman, ki majd be, az orrán keresztül.
  2. Képzelje el a légzést, mint egy enyhe hullámzást. A hullám teteje a levegővétel, az alja pedig a kilégzés.
  3. A belégzés tartson két másodpercig, a kilégzés pedig három másodpercig. Gyakorolja néhányszor, amíg ráérez a ritmusára.
  4. Egy ilyen két másodperces be- illetve három másodperces kilégzés után fogja be az orrát, tartsa vissza a lélegzetét és indítsa el a stoppert. Fontos, hogy eközben végig csukva legyen a szája.
  5. Tartsa vissza a lélegzetét, míg azt nem érzi, hogy már jólesne levegőt venni. Ne várja meg az utolsó pillanatot, amikor már nem bírja tovább, nem ez a cél. Abban a pillanatban, amikor először érzi igazán szükségét a levegővételnek, állítsa meg a stoppert és lélegezzen ugyanolyan finoman, mint előtte.
  6. Azért fontos, hogy ne tartsa vissza a lélegzetét az utolsó pillanatig, amíg csak bírja, hogy ezt követően minden erőfeszítés nélkül tudja folytatni a légzést teljesen természetes módon. Ha feszítést érez a mellkasában vagy zihál, kapkodva veszi a levegőt, akkor túl sokáig tartotta vissza a lélegzetét.

Légzési táblázat

Ennek a tesztnek az a célja, hogy megtudja, a vérének mekkora széndioxid koncentrációja váltja ki (indítja be) a légzési mechanizmust.

Amíg visszatartja a lélegzetét, a széndioxid szintje folyamatosan emelkedik, mivel nem lélegzi ki.

Amikor ez eléri azt a szintet, ahol a vér már kezdene túl savassá válni, az agy utasítást ad a légzésre.

A rossz légzési szokás eredményeképpen az agyunkban átállítódik a „légzés bekapcsolási szint” alacsonyabb széndioxid értékre és agyunk úgy már egy egyszerű bevásárlást is úgy érzékel, mintha egy maratoni futóversenyen vennénk részt.

A helytelen légzés tehát abba az irányba hat, hogy sokkal hamarabb vegyünk levegő, mint szükséges lenne. Ettől pedig még tovább romlik a légzésünk.

Ne lepődjön meg, ha nem éri el az ideális 45-60 másodperces értéket. Az embereknek több mint 90%-a nem éri el ezt a szintet.

A jó hír az, hogy ez nagyon gyorsan változtatható és a tanfolyam első hetének végére ön is könnyen megduplázhatja azt az időt, amíg vissza tudja tartani a lélegzetét.

A légzés visszatartása [másodpercben]

A percenkét belélegzett levegő mennyisége [literben ]

A széndioxid szintje a tüdőben [ százalékban]

Ahány ember helyett lélegzik

45-60

4-5

6,5%

1 ember

30-45

8-10

5,0%

2 ember

15-30

12-15

4,5%

3 ember

10-15

16-20

3,0%

4 ember