Buteyko Okos Öv™ kicsomagolása, beállítása, használata

Vezess naplót az ÖV használatáról!
Letölthető napló Excel fájlban.

A Buteyko Okos Öv™ beállítása és használata

A cél: hogy érezz egy kis LEVEGŐHIÁNYT,
ELLAZULT
has, ellazult légzőizmok mellett!

 1. Vágj le egy akkora spárgát, ami bőven körbe éri a derekadat.
 2. A mell alsó vonalától kb. 5 cm-rel lejjebb tedd magad köré a spárgát, majd vágd le akkorára, amekkora ott a tested körmérete normál kilégzés után.
 3. Jegyezd meg ezt a helyet a testeden, mert úgy kell majd beállítani a nadrágtartót, hogy éppen ide kerüljön az öv.
 4. Az asztalon állítsd be az öv hosszát akkorára, mint a spárga. A csúszó csat és az öve vége között legalább 10-15 cm legyen, hogy legyen hely még állítani, ha kell, azutáni is, hogy fölvetted.
 5. Az asztalon csatold be és úgy tedd le, ahogyan majd fölveszed, elöl van (a tábla felé esik) a dobozka, a BUTEYKO.HU felirat van fölül.
 6. Egyelőre állítsd 1-es fokozatra az érzékenységét. Ha több réteg ruha van rajtad, lehet, hogy majd a 2-es fokozatra kell állítanod.
 7. Csatold az övre a nadrágtartót úgy, hogy a dobozkával szemben legyen a hátsó és a dobozkától kb. 10-10 cm-re a két első csat. Ahol duplán vissza van hajtva az öv, ott csak a belsőre csatold, ne mindkét rétegre, hogy aztán később, felvéve még lehessen állítani az öv hosszán.
 8. Állítsd kb. 10 cm-rel hosszabbra a nadrágtartó mindkét szárát. Figyeld meg, hogy hogyan működik, hogy majd fölvéve is tudj rajta még állítani, ha szükséges.
 9. Gyakorold az öv be- és kicsatolását 3x, majd vedd föl az övet a nadrágtartóval, mint egy mellényt. Csatold be az övet, de még ne kapcsold be.
 10. Állítsd be a nadrágtartó hosszát úgy, hogy éppen oda kerüljön az öv, ahol a spárga volt a testeden.
 11. Kapcsold be az övet a dobozkán lévő kerek gombbal. bekapcsoláskor 4-et rezeg és kéken világít.
 12. Akkor van jól beállítva az öv hossza (feszessége), ha normál nyugodt, kényelmes légzés esetén (nem erőltetett és nem is visszafogott légzésnél) minden belégzéskor kettőt rezeg és minden kilégzéskor elhallgat az öv.
 13. Ha folyamatosan rezeg, akkor csatold ki, fordítsd el a becsatoló csatot, (amin a BUTEYKO.HU felirat is van) és lazíts az övön 1 cm-t, majd csatold be.
 14. Ha egyáltalán nem rezeg, akkor csatold ki, fordítsd el a becsatoló csatot és húzd szorosabbra úgy, hogy 1 cm-rel rövidebb legyen az öv, majd csatold be.
 15. Amikor sikerült úgy beállítanod az öv hosszát (feszességét), hogy – ellazult has, ellazult légzőizmok mellett (!) – minden belégzéskor megszólal és minden kilégzéskor elhallgat, akkor próbálj meg kisebb levegőket venni, hogy minél rövidebb időre szólaljon csak meg az öv. Törekedj rá, hogy lehetőleg ne szólaljon meg – miközben a hasad teljesen laza, egyáltalán nem feszül meg.
 16. Akkor van tökéletesen beállítva az öv hossz és helyzete, ha csakis akkor tudod csöndben tartani, ha érzel egy enyhe, de azért határozott LEVEGŐHIÁNYTELLAZULT has, ellazult légzőizmok mellett.
 17. Ha nem szólal meg az öv, és 3-4 levegővétel után nem érzed a levegőhiányt, akkor állítsd szorosabbra.
 18. Kezdők gyakori hibája, hogy túl szorosra állítják az övet, emiatt kicsi levegőket kell venniük ahhoz, hogy ne szólaljon meg az öv, majd néhány túlerőltetett levegővétel-csökkentés után elvesztik az uralmat a légzésük felett és vesznek egy hatalmas nagy levegőt, amitől az öv is azonnal megszólal, természetesen. Ha ez történik, vagyis, ha nem szólal meg ugyan meg az öv néhány levegővételen keresztül, de aztán megszólal, mert nagy levegőt kell venned, akkor lazíts rajta kicsit.
 19. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az a légzéscsökkentés, amit a hasad megfeszítésével érsz el, nem jó, annak semmi köze a Buteyko módszerhez. Az izmok tartós feszítése nemcsak elfáradás és izomlázat okoz, de fokozza is a légzést – mint minden feszültség.
 20. Nem az a baj, ha néha megszólal az öv, hanem az, ha befeszíted a légzőizmaidat és úgy próbálod csöndben tartani.
 21. Az enyhe levegőhiányt a légzőizmok ellazításával és persze a helyes testtartással kellene elérni és fenntartani 4-5 percig.
 22. Tehát húzd ki magad, told ki büszkén a mellkasod, vidd hátra a vállaidat és ott hátul engedd le lazán, majd billentsd enyhén magad alá a medencédet úgy, hogy az ülőgumókra kerüljön a súlyod, de a vállad maradjon hátul.
 23. Ha azt tapasztalod, hogy nálad nem lehet beállítani az öv hosszát, mert vagy folyamatosan rezeg, vagy nem szólal meg, vidd 5 cm-rel lejjebb, a köldököd felé az övet. Ha itt sem lehet beállítani a hosszát, mert vagy folyamatosan rezeg, vagy nem szólal meg, akkor emeld feljebb, egészen a melled alá. Keresd meg, hogy hol mozdul jobban a tested a légzés során. Állítsd be itt is az öv hosszát a fentiek szerint és állítsd be a nadrágtartó hosszát is.
 24. Amikor úgy érzed, hogy sikerült beállítani az öv hosszát, alkoholos filccel jelöld be az övön a beakasztó csat helyzetét. Természetesen vékonyabb vagy vastagabb ruhára fölvéve, kicsit máshová kell majd állítanod a beakasztó csatot.
 25. Vezess naplót az öv használatáról! (Letölthető napló Excel fájlban.) Minden alkalommal, mielőtt fölvennéd, mérd meg a kontrollszünetedet, írd be és miután levetted, ismét mérd meg és írd be. Egyedül a kontrollszünet növekedése számít, az mondja meg, hogy helyesen használtad-e az övet.

Figyelem! Az a kontrollszünet mérés, amely után nagyobb levegőt veszel, mint általában, vagy akár csak késztetést érzel nagyobb levegővételre, az nem érvényes, azt nem írhatod be a naplóba. Ilyenkor egy perc múlva ismételd meg a mérést.